De bloeddruk gaat omhoog bij stress en omlaag bij rust, dat is duidelijk. Wat voor de één stress is kan voor de ander normaal zijn. Als je de bloeddruk opneemt is dat dus altijd een momentopname. Enige tijd later, in een andere situatie kan de bloeddruk ineens heel anders zijn.
De bloeddruk wordt beïnvloed door verschillende factoren. Als de doorbloeding of de energievoorziening van de hersenen in het gedrang komt, gaat de bloeddruk omhoog. Sterker nog, dat moet ook want dat is een overlevingsmechanisme. De doorbloeding gaat naar beneden bij een zittend leven. Regelmatig (in ieder geval iets) bewegen ( met de trap in plaats van de lift, of de auto verder weg zetten en lopen, of zelf koffie halen) heeft een positief effect op de bloeddruk.
Bij een omega 3 tekort gaat de energievoorziening in de hersenen naar beneden. Regelmatig vis eten werkt positief. En of die vis nu uit blik komt, vers is, gezouten of gerookt maakt feitelijk niet uit. Daarentegen is kweekvis geen goede keuze; die verhoogt juist de bloeddruk.
De energievoorziening in de hersenen gaat ook naar beneden door te veel suiker of suikerhoudende dranken of voedingsmiddelen. Doe het dus rustig aan met DesignerFoods (pre-fab, kant-en klaar, pakjes, zakjes, etc.) en frisdranken.
De energievoorziening wordt beter door vezels uit groente en fruit. Regelmatig een fruitsmoothie of een bioflavonensoepje heeft dus écht effect op de bloeddruk.
De bloeddruk moet ook omhoog als het volume in de bloedbaan daalt. Bedenk dat je, als er weinig water uit de kraan komt, de tuinslang moet dichtknijpen om er aan het eind nog een straal uit te krijgen. Zo werkt dat ook in de bloedbaan. De hersenen zitten per slot van rekening boven het hart. Het bloed moet tegen de zwaartekracht in omhoog gedrukt worden. Als je te weing drinkt, neemt het volume in de bloedbaan af. De meest zinvolle interventie is dan ook het opvoeren van de vocht-inname. Maar let op: als er te weinig mineralen in het vocht zitten, dan plas je het vocht met dezelfde vaart weer uit. Mineraalarm vocht neem je dus niet op. Gebruik in de keuken ongeraffineerd zeezout (een mineralen complex met veel bloeddrukverlagende mineralen) en voor en na het eten een paar glazen water te drinken.
Tomaten- of groentesap met daarna een paar glazen water heeft hetzelfde effect.
Het drinken van water met ongeraffineerd zeezout is ook een goed idee. gebruik géén keukenzout (NaCl). Dit bestaat alleen uit natrium en chloor en deze mineralen verhogen de bloeddruk juist.
Bij een tekort aan magnesium krijg je ook een (te) hoge bloeddruk. Onderzoek wijst uit dat (regelmatig gebruik van) een magnesium- chloride spray (op de huid aangebracht) een positieve bijdrage levert aan de magnesiumspiegel in de bloedbaan.